Friday, March 1, 2013

Εσείς φορέσατε τη Μάρτα σας?

Καλό μήνα!!!Καλώς να μας έρθει η άνοιξη!!!Είναι τόσο υπέροχη και μόνο η ιδέα ότι έρχεται η άνοιξη που σου ανεβαίνει η διάθεση και σηκώνεσαι τα πρωινά με άλλη ψυχολογία. Εσείς φορέσατε τη Μάρτα σας?

Η "Μάρτα" ή "Μάρτη" ή "Μαρτίτσι" είναι ένα βραχιολάκι από κόκκινη και άσπρη κλωστή που την δένουν στο χέρι σαν βραχιόλι.



Σε άλλες περιοχές το φορούν και σαν δαχτυλίδι στο δάχτυλο του χεριού ή στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού για να μη σκοντάφτει αυτός που το φοράει. Το φορούν κυρίως στα μικρά παιδάκια όλο τον Μάρτη για να προστατεύει τα πρόσωπα τους από τον ήλιο του Μάρτη, τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης. Σε πολλές περιοχές το βάζουν και σε φυτά ή στην πόρτα για να καλοδεχτούν την άνοιξη και να έχουν καλη καρποφορία. Οι ρίζες του κρατάνε από την Αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα από τα Ελευσίνια Μυστήρια κι είναι διαδεδομένο σε όλα τα Βαλκάνια. Στο τέλος του μήνα συνηθίζεται να το βγάζουν από το χέρι και να το κρεμούν σε μία τριανταφυλλιά για να ροδίσουν τα μάγουλα των παιδιών (σημάδι υγείας) ή για να το πάρουν τα χελιδόνια και να χτίσουν τις φωλιές τους.
Η κατασκευή της Μάρτας είναι πανεύκολη. Παίρνετε 2 κλωστές μία κόκκινη και μία άσπρη κ ενώ τις κρατάτε μαζί τις στρίβετε μέχρι να γίνουν μία πυκνή πλέξη. Τις δένετε σαν βραχιόλι στον καρπό και τέλος!
Καλό μήνα να έχουμε και καλή άνοιξη!

post signature

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogging tips